Prezentarea expediţiei

În perioada 19 iulie – 12 august 2014 se va desfășura în Kârgâstan expediţia Pamir-vârful Lenin. Expediția este organizată de Clubul de Turism Montan “SOMEŞUL” , desfășurându-se în lanțul montan Trans Alai, din munţii Pamir.
Echipa formată din două persoane : Login Gabriel, Pop Alexandru , vizeazã escaladarea mai multor vârfuri alpine situate în zone izolate ale globului, asa cum este si vârful Lenin.
Proiectul de faţă presupune o expediţie de aproape o lună , în intervalul iulie – august 2014, în care să se escaladeze vârful Lenin. Cu toate acestea, succesul sau eșecul expediției depinde de câţiva factori înșelători cum ar fi vremea și altitudinea foarte apăsătoare asupra organismului. În scopul de a reuși un alpinist trebuie să aibă o condiție fizică dar şi pshică bună, cu uneltele de alpinism adecvate și să fie pe deplin pregătit, aclimatizat în condiții de siguranță.
Vârful abordat de echipa noastră, vf. Lenin (7134 M) este al 3-lea ca înălțime din fostul spațiu sovietic, al doilea din Pamir și cel mai înalt din Kîrghîstan. Expediția se va desfășura 80% din timp la o altitudine de peste 3800 m, restul timpului petrecându-l pentru a ajunge în tabăra de bază.
Se va pleca din Cluj spre Bucureşti, apoi din Bucureşti se va zbura in Istanbul. Din Istanbul se va zbura până în Bishkek. Din capitala Kîrgîstanului se va zbuta din nou până in Osh (al doilea cel mai mare oraș) iar de acolo cu diferite mijloace de transport (mașină, măgari) până în tabăra de bază (BC) 3600 m. Adevărata expediție începe din tabăra de bază, și va consta într-un lung proces de aclimatizare, timp în care vom stabili și amenaja taberele superioare ale expediţiei (4400, 5300, 6100, 6400 m). Escaladarea vârfului este estimată în a 21-a zi, dar, datorită vremii foarte schimbătoare, este posibil ca această dată să se schimbe.

Ruta

           Obiective:
 Escaladarea vârfului Lenin – 7134 m
 Expeditia este un eveniment ce vizează obiective de interes științific, socio-cultural și turistic, fiind completat de o expoziţie foto, site web, articole în reviste şi alte publicaţii, emisiuni radio şi TV, un film documentar.
 Echipa îşi doreşte sã promoveze alpinismul şi alte activităti legate de acesta, mişcarea în aer liber şi activitãti ecologice, sprijiniţi fiind de organizaţii ce ne susţin obiectivele.
 Organizarea unei echipe, pentru care atingerea cu succes a vârfului ar însemna o performanţă deosebită atât personală, cât şi pentru România ca ţară cu tradiţie în alpinism.
 Crearea unei legături între generaţii diferite de alpinişti români.
 Realizarea unui material foto-video și de studiu asupra: munților Pamir și a vf.Lenin.
 Vizitarea zonelor de interes turistic din Kîrgîstan (Bishkek, Osh).
 Realizarea unui film documentar și unei serii de prezentări multimedia (foto-video) cu scop educațional și motivațional.
 Prezentarea activă a etapelor parcurse şi a realizărilor celor patru sportivi, cu impact asupra populaţiei prin promovarea sporturilor montane, sporturi ce aduc un plus de satisfacţie şi o responsabilitate faţă de natură şi mediul ȋnconjurător.
 Înţelegerea relaţiei dintre om şi mediu, a interdependenţei dintre calitatea mediului şi calitatea vieţii prin formarea unei atitudini de respect faţă de mediu.