Vârful Lenin 7134 m

Pamir 2014 este principalul proiect al Clubului de Turism Montan “SOMESUL” , este derulat de o echipă de doi alpinişti care vizează ruta montană la mare altitudine a globului, precum este vârful Lenin la 7134 de metri altitudine. Vârful Lenin este plasat în mod clar în categoria de alpinism la mare altitudine.

Cu toate că scopul principal al expediţiei este o ascensiune alpină, dorim să imortalizăm cu ajutorul aparatelor de fotografiat şi filmat aspecte inedite ale unei culturi deosebite şi pline de spiritualitate.

În constelaţia marilor masive muntoase ale Asiei Centrale, care prin înălţimea lor formează aşa-numitul „acoperiş al lumii”,Munţii Pamir sunt situaţi în partea vestică, formând un nod din care se desprind spre est şi sud-est, asemenea degetelor unei mâini, uriaşele lanţuri muntoase Tiansan, Kunlun, Transhimalaya, Karakorum-Himalaya, întinse pe mii de kilometri. În acest vast teritoriu sunt adunate toate vârfurile de peste 7000 m de pe Pământ: motiv pentru care spre munţii Asiei Centrale se îndreaptă gândurile şi paşii şi se împlinesc, uneori cu sacrificii, marile vise ale alpiniştilor, „ cuceritori ai inutilului”.

Separat spre sud şi vest de Munţii Hinducus prin valea râului Piandj, care formează graniţa cu Afganistanul, cea mai mare parte a Pamirului se întinde pe teritoriul Tadjikistanului şi Kȋrgȋstanului, fiind delimitat spre nord de Uzbekistan, prin prelungirile vestice ale Munţilor Tiansan.
Partea estică a masivului, aparţine Chinei. Aspectul general al Pamirului este de podiş înalt (3.500-4.000 m) brăzdat de văi şi lanţuri de munţi, înconjurat asemenea unei cetăţi de culmi înalte ale căror vîrfuri depăşesc uneori 7.000 m. Pe teritoriul Kȋrgȋstan, în lanţul Transalai, se ridică Vîrful Lenin (Kaufmann) (7134m), punctul culminant al impresionantului lanţ muntos Transalai, orientat est-vest în Pamirul vestic. La nord, paralel cu acesta dar cu caracteristici diferite, separaţi prin Valea Alai se ridică munţii omonimi, cu înălţimi ce depăşesc 5.000 de metri. Culmea sălbatică a acestora face legătura spre est cu Munţii Tiansan, Valea Alai, depresiunea cuprinsă între cele două uriaşe creste, este o stepă uşor vălurită cu altitudinea în jur de 3000 metri.